Placki wegańskie cukiniowe

Szybki przepis na bezglutenowe placki cukiniowe 🙂

Tych placków już jakiś czas nie robiłam. Zostało mi sporo cukinii i postanowiłam do nich wrócić. Dzisiaj planuje je dać Emilce na kolację. Zobaczymy czy zje, bo ostatnio nie jest fanką placków 🤭 ostatnio placek marchewkowy zjadła, ale musiałam taka kulkę z niego zrobić. I w takiej postaci zjadła. Dzisiaj może zrobię podobnie.

Czy ktoś się skusi na zrobienie takich placków? 🙂

Z podanej porcji wychodzi 7 mniejszych placków i ich całkowita zawartość:

Energia: 365 kcal
Białko: 15.4 g
Tłuszcz: 13.7 g
Węglowodany: 52.5 g

Składniki na placki wegańskie cukiniowe: 

- 500 g cukini (waga przed obraniem)

- 50 g mąki owsianej

- 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego ( najlepiej sprawdza mi się z firmy lenvitol) 

- 3 łyżki gorącej wody

-  łyżeczka oleju rzepakowego

Przepis na wegańskie placki cukiniowe:

1) Cukinie zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 15 minut i odsączyć z wody przy użyciu sitka. 

2) Przygować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. Wymieszać dokładnie.

 3) Do startej cukini dodać mąkę owsianą i zaczyn z siemienia lnianego. Wszystkie składniki wymieszać. 

4) Uformować placuszki i smażyć z każdej strony do zarumienia na łyżeczce oleju rzepakowego. 





Komentarze