- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Szybki przepis na bezglutenowe placki cukiniowe 🙂
Tych placków już jakiś czas nie robiłam. Zostało mi sporo cukinii i postanowiłam do nich wrócić. Dzisiaj planuje je dać Emilce na kolację. Zobaczymy czy zje, bo ostatnio nie jest fanką placków 🤭 ostatnio placek marchewkowy zjadła, ale musiałam taka kulkę z niego zrobić. I w takiej postaci zjadła. Dzisiaj może zrobię podobnie.
Czy ktoś się skusi na zrobienie takich placków? 🙂
Z podanej porcji wychodzi 7 mniejszych placków i ich całkowita zawartość:
Energia: 365 kcal
Białko: 15.4 g
Tłuszcz: 13.7 g
Węglowodany: 52.5 g
Składniki na placki wegańskie cukiniowe:
- 500 g cukini (waga przed obraniem)
- 50 g mąki owsianej
- 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego ( najlepiej sprawdza mi się z firmy lenvitol)
- 3 łyżki gorącej wody
- łyżeczka oleju rzepakowego
Przepis na wegańskie placki cukiniowe:
1) Cukinie zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 15 minut i odsączyć z wody przy użyciu sitka.
2) Przygować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. Wymieszać dokładnie.
3) Do startej cukini dodać mąkę owsianą i zaczyn z siemienia lnianego. Wszystkie składniki wymieszać.
4) Uformować placuszki i smażyć z każdej strony do zarumienia na łyżeczce oleju rzepakowego.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz