Mufinki wegańskie z batatem

 Mam dziś propozycje na babeczki batatowo-morelowe :) Będąc w sklepie Emilka zauważyła kolorowef i powiedziała, że chciałaby w nich ciasteczka. Dlatego zdecydowałam je zrobić :) wyszły fajnie chrupiące. Mały smakosz ocenił je jako pycha :) Też ten deser fajny,  żeby przygotować go z dzieckiem. 

Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)

Ebook można pobrać tu



Składniki na wegańskie mufinki z batatem:

- 200 g mąki uniwersalnej bezglutenowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 bataty ok. ( 500 g) waga przed obraniem

- 100 g suszonych moreli

- 50 g oleju rzepakowego

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 2 łyżki gorącej wody


Przepis na wegańskie mufinki z batatem:

1) Obrać bataty i gotować do miękkości ok. 35-40 minut. Po ugotowaniu zblendować i odmierzyć 3/4 szklanki musi batata. 

2) Morele suszone zalać gorącą wodą. Odczekać 5 minut i odsączyć. Zblendować na gładki mus. 

3) Przygotować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 2 łyżkami gorącej wody. Wymieszać dokładnie. 

4) W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka uniwersalna bezglutenowa i proszek do pieczenia. Wymieszać je dokładnie. 

5) W drugiej misce wymieszać mokre składniki: olej rzepakowy, mus z batata, mus z moreli, zaczyn z siemienia lnianego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

6) Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać. 

7) Ciasto umieścić do papilotek. Wyjdzie ich tak 12. Piec w piekarniku na 200 stopni (góra-dół) przez 20 minut. 

11



Komentarze