- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dziś propozycje na babeczki batatowo-morelowe :) Będąc w sklepie Emilka zauważyła kolorowef i powiedziała, że chciałaby w nich ciasteczka. Dlatego zdecydowałam je zrobić :) wyszły fajnie chrupiące. Mały smakosz ocenił je jako pycha :) Też ten deser fajny, żeby przygotować go z dzieckiem.
Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)
Składniki na wegańskie mufinki z batatem:
- 200 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 bataty ok. ( 500 g) waga przed obraniem
- 100 g suszonych moreli
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki gorącej wody
Przepis na wegańskie mufinki z batatem:
1) Obrać bataty i gotować do miękkości ok. 35-40 minut. Po ugotowaniu zblendować i odmierzyć 3/4 szklanki musi batata.
2) Morele suszone zalać gorącą wodą. Odczekać 5 minut i odsączyć. Zblendować na gładki mus.
3) Przygotować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 2 łyżkami gorącej wody. Wymieszać dokładnie.
4) W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka uniwersalna bezglutenowa i proszek do pieczenia. Wymieszać je dokładnie.
5) W drugiej misce wymieszać mokre składniki: olej rzepakowy, mus z batata, mus z moreli, zaczyn z siemienia lnianego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
6) Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać.
7) Ciasto umieścić do papilotek. Wyjdzie ich tak 12. Piec w piekarniku na 200 stopni (góra-dół) przez 20 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz