- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
W tym wpisie chciałam się podzielić z Wami przepisami na szybkie dania wakacyjne. Wszystkie posiłki przygotowywałam rano. W tym czasie mąż z Emilką wychodził na pobliski plac zabaw. Był to dobry moment, bo rano nie było od razu tak ciepło, więc wyjście i tak planowaliśmy dopiero po 10.
Na wyjazd zapomniałam zabrać ze sobą mleko owsiane. Okazało się też, że na miejscu nigdzie nie udało mi się znaleźć (bezglutenowego). Wtedy pomyślałam, że zrobię własne z płatków owsianych. Tylko też nigdzie nie udało mi się odnaleźć płatków owsianych bezglutenowych ;) Wtedy pomyślałam o mleko jaglanym. Przygotowywałam je od razu na 3 dni. Używałam go do naleśników i racuchów jaglanych z jagodami :)
Zacznę od mleka jaglanego
Składniki na mleko jaglane:
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 3 morele suszone niesiarkowane
Przepis na mleko jaglane:
1) Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Morele suszone zalać gorącą wodą i pozostawić na 5 minut.
2) Do miski dać kaszę jaglaną, 3 szklanki wody i morele suszone. Zblendować dokładnie wszystkie składniki. Morele suszone mają dodać trochę słodkości.
3) Przepuścić mleko kilka razy przez sitko.
Naleśniki zdecydowanie nam się sprawdzały na wyjeździe. Emilce bardzo smakowały i przygotowywałam je na śniadanie.
Składniki na naleśniki:
- szklanka mleka owsianego bezglutenowego lub mleka jaglanego
- 8 czubatych łyżek mąki bezglutenowej firmy bezgluten (wychodzi ok. 100 g)
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki zimnej wody
Przepis na naleśniki
1) Do miski umieścić szklankę mleka owsianego, 8 czubatych łyżek mąki bezglutenowej, przygotować zaczyn: łyżka mąki kukurydzianej z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać na papkę a następnie dodać do reszty składników. Zblendować wszystkie składniki. Jak masa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze 60 ml zimnej wody.
2) Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu.
Naleśniki owsiane. Te naleśniki powstały z myślą o smakoszach, którzy mają alergię na ryż lub kukurydzę :) Wyszły miękkie i Emilce bardzo smakowały.
Składniki na naleśniki owsiane:
- 60 g mąki owsianej bezglutenowej (z firmy bezgluten)
- 40 g skrobi ziemniaczanej (można też użyć skrobi z tapioki)
- 1,5 szklanki mleka jaglanego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- olej rzepakowy
Przepis na naleśniki owsiane:
1) Do miski umieścić szklankę mleka, 60 g mąki owsianej, 40 g skrobi ziemniaczanej, łyżkę siemienia lnianego. Zblendować wszystkie składniki. Jaka masa będzie zbyt gęsta to dodać 30 ml wody.
2) Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu.
W Rossman udało mi się znaleźć gotową mieszankę na racuchy jaglane z jagodami. Przygotowywałam je również na śniadanie. Emilce tak smakowało, że już potem w sklepie nawet mówiła, żeby jej zabrać :)
Racuchy z jagodami z gotowej mieszanki z Rossman. Przepis podany jest na opakowaniu i tu go przepiszę.
Składniki:
- Gotowa mieszanka
- 180 ml mleka jaglanego lub owsianego
Przepis na racuchy z jagodami:
1) Do miski wsypać gotową mieszankę. Dolać 180 ml zimnego mleka jaglanego lub owsianego i dokładnie wymieszać.
2) Odstawić na 15 minut.
3) Smażyć z każdej strony na oleju rzepakowym.
Rissoto dyniowe to był zdecydowanie ulubiony obiad od małego smakosza :) Przygotowywałam jej od razu porcję na 2 dni. Dynię można dostać w każdej Biedronce :)
Składniki na rissoto dyniowe:
- 150 g obranej dyni piżmowej
- 1.5 l wody
- torebka brązowego ryżu
- olej rzepakowy
1) Ugotować dynię w 1.5 litra wody przez 30 minut
2) Po ugotowaniu zblendować dokładnie dynię. Wodę po ugotowaniu dyni pozostawić, bo posłuży jako bulion
3) Na odrobinie oleju smażyć przez chwilę ryż. Dodać zblendowany mus dyni. Dolać ok. litr wody po ugotowaniu dyni i mieszać cały czas przez 30 minut. W razie konieczności dodać wody.
4) Wyłączyć gaz przykryć garnek i pozostawić na 5-10 minut
Placki dyniowe to taki nowy przepis, który opracowałam na wyjeździe :) Zostało mi jeszcze sporo dyni i postanowiłam podać ją na inny sposób. Wykorzystałam mąkę owsianą, bo Emilka akurat lubi ten smak :) Wtedy też rozmawiałam z mamami alergików. Dowiedziałam się o dzieciach z alergią na ryż lub ziemniaki. I to mnie zainspirowało na taki przepis. Zrobiłam z tej mąki również naleśniki.
Składniki na placki dyniowe:
- 150 g obranej dyni piżmowej
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- olej rzepakowy
Przepis na placki dyniowe:
1) Pokroić dynię na kawałki, obrać ze skóry i gotować w 1 litrze wody przez 30 minut
2) Odsączyć i zblendować dynię. Dodać 150 g mąki owsianej.
3) Przygotować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
4) Zaczyn dodać do pozostałych składników i wymieszać je dokładnie.
5) Uformować cienkie placki i smażyć na oleju rzepakowym z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku po usmażeniu.
Kurczak duszony to takie szybkie danie i Emilce też bardzo smakowało. Wychodził miękki i przygotowywałam go od razu na 2 dni :)
Składniki na kurczaka duszonego:
- 500 g udek z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis na kurczaka duszonego:
1) Kurczaka zamarynować w oleju rzepakowym, papryce słodkiej i kurkumie. Pozostawić go na przynajmniej godzinę.
2) Na nie wielkiej ilości oleju rzepakowego usmażyć z każdej strony udka. Zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem przez godzinę. W razie konieczności dolać wody.
Nuggetsy z kurczaka. Emilka bardzo lubi to danie. Nazywa je mięskiem w płatkach. Na wyjeździe przygotowałam je w szybszej wersji i też wyszło bardzo smaczne :)
Składniki na nuggetsy z kurczaka:
- filet z kurczaka ok. 200 g
- 85 g mąki kukurydzianej
- 150 ml wody
- łyżeczka słodkiej papryki
- płatki kukurydzianej
Przepis na nuggetsy z kurczaka:
1) Filet z kurczaka gotować przez 30 minut. Następnie pokroić na małe kawałki.
2) W jednej misce umieścić rozdrobnione płatki kukurydziane (zrobiłam to ręcznie trzymając je w woreczku). W drugiej misce umieścić 150 ml wody, 85 g mąki kukurydzianej i łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać trzepaczką lub przy użyciu blendera.
3) Kawałki kurczaka najpierw wymieszać w cieście naleśnikowym a następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych.
4) Smażyć na oleju rzepakowym z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć tłuszcz papierowym ręcznikiem.
To już wszystkie przepisy.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz