Przepis na wegańskie pankcakes

Tym razem mam propozycję na pankcakes z dżemem jagodowym :) Mały smakosz dzisiaj ma gorzej z apetytem i się jeszcze na to nie skusiła ;) no ale jak dla mnie to wyszły pyszne. 

Składniki na wegańskie pankcakes:
  • 1 szklanka mleka owsianego lub jaglanego
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej z firmy bezgluten
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na wegańskie pankcakes:
  1.  Mąkę uniwersalną najpierw dokładnie wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia.
  2.  Dodać mleko i wymieszać składniki blenderem. Odstawić ciasto na 15 minut do zgęstnienia.
  3.  Pierwszy pankcakes smażyć na małej ilości oleju rzepakowego.  Nalewać małe porcje ciasta. Kolejne pankcakes smażyć już bez tłuszczu. Smażyć około minutę z każdej strony do zarumienienia. 


Składniki na dżem jagodowy:
  • 200 g jagód
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Przepis na dżem jagodowy:
  1.  Jagody gotować w małej ilości wody przez 20 minut.
  2.  Dodać 2 łyżki siemienia lnianego i łyżkę cukru trzcinowego. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
  3.  Zblendować dokładnie składniki i pozostawić w słoiczku do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. 




Komentarze