- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dziś propozycję na ciasto cukiniowe :) Wychodzi ono bardzo miękkie i morele dodają w nim fajnej słodkości. Cukinia nie jest wyczuwalna i dzięki temu mamy też zdrowy deser. Mogę zdecydowanie powiedzieć, że to ulubione ciasto od małego smakosza :)
Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)
Składniki na wegańskie ciasto cukiniowe:
- 300 g cukini
- 150 g mąka owsiana
- 100 g skrobia z tapioki
- 300 ml mleka owsianego
- 70 g moreli suszonych niesiarkowanych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek gorącej wody
- 25 g oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na wegańskie ciasto cukiniowe:
- Cukinię zetrzeć wraz ze skórą na grubych oczkach tarki.
- Do miski umieścić wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia z tapioki, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przygotować zaczyn: 2 łyżki siemienia lnianego z 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać na papkę. Odstawić do wystygnięcia na 5 minut.
- Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Następnie pokroić je na drobne kawałki.
- Do kolejnej miski umieścić wszystkie mokre składniki: mleko owsiane, olej rzepakowy, zaczyn z siemienia lnianego, morele suszone. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą cukinie i ponownie wymieszać.
- Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 60 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz