Przepis na wegańskie ciasto cukiniowe

Mam dziś propozycję na ciasto cukiniowe :) Wychodzi ono bardzo miękkie i morele dodają w nim fajnej słodkości. Cukinia nie jest wyczuwalna i dzięki temu mamy też zdrowy deser.  Mogę zdecydowanie powiedzieć, że to ulubione ciasto od małego smakosza :)

Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)



Składniki na wegańskie ciasto cukiniowe:

  • 300 g cukini
  • 150 g mąka owsiana
  • 100 g skrobia z tapioki
  • 300 ml mleka owsianego
  • 70 g moreli suszonych niesiarkowanych
  •  2 łyżki siemienia lnianego
  •  6 łyżek gorącej wody
  •  25 g oleju rzepakowego
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na wegańskie ciasto cukiniowe:
  1.   Cukinię zetrzeć wraz ze skórą na grubych oczkach tarki.
  2.   Do miski umieścić wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia z tapioki, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i wszystko dokładnie wymieszać.
  3.  Przygotować zaczyn: 2 łyżki siemienia lnianego z 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać na papkę. Odstawić do wystygnięcia na 5 minut.
  4.  Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Następnie pokroić je na drobne kawałki. 
  5.  Do kolejnej miski umieścić wszystkie mokre składniki: mleko owsiane, olej rzepakowy, zaczyn z siemienia lnianego, morele suszone. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6.   Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą cukinie i ponownie wymieszać.
  7.   Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 60 minut. 

Komentarze