Przepis na wegańskie ciasteczka gryczane

Tym razem mam propozycję na ciasteczka gryczane. Emilka z początku wyjadała z nich tylko suszone morele ;) Jednak później bardziej się do nich przekonała i zaczęła jeść je w całości. Ciasteczka też mężowi bardzo smakowały i nawet mnie spytał czy już zrobiłam zdjęcie, bo chciał wiedzieć czy może już kolejne zjeść :)

Składniki na wegańskie ciasteczka gryczane:
  •  100 g mąki gryczanej białej bezglutenowej
  •  100 g moreli suszonych
  •  50 g startej dyni
  •  1 szklanka mleka owsianego
  •  50 g gryki ekspandowanej

Przepis na wegańskie ciasteczka gryczane:
  1.  Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dynię i odmierzyć 50 g.
  2.  Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.  Pokroić na drobne kawałki.
  3.  Do miski wsypać najpierw mąkę gryczaną białą, startą dynię, pokrojone morele. Dodać mleko owsiane.   Na samym końcu dodać grykę ekspandowaną i wszystkie składniki rękami dokładnie wymieszać.
  4. Zwilżonymi dłońmi formować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 20 minut. 

Komentarze