- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dziś dla Was propozycję na dżem morelowy :) Ostatnio kupiłam gotowy dżem i niestety uczulił Emilkę. Widząc jak bardzo jej smakowało postanowiłam, że jej przygotuje :) Mały smakosz skomentował, że jest to pyszne. I zjadła prawie wszystko od razu. Nawet nie zdążyłam go dać do lodówki ;)
Składniki na wegański dżem morelowy:
- 300 g moreli (waga przed obraniem)
- 60 ml wody
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego (najlepiej sprawdza mi się z firmy LenVitol)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przepis na wegański dżem morelowy:
- Morele obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Umieścić do garnka wraz z 60 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę cukru trzcinowego i 2 łyżki siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać.
- Po wymieszaniu od razu zblendować na gładki krem.
- Przełożyć do słoiczka i pozostawić do ostygnięcia.
- Dżem pozostawić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz