Przepis na wegański dżem morelowy

Mam dziś dla Was propozycję na dżem morelowy :) Ostatnio kupiłam gotowy dżem i niestety uczulił Emilkę. Widząc jak bardzo jej smakowało postanowiłam, że jej przygotuje :) Mały smakosz skomentował, że jest to pyszne. I zjadła prawie wszystko od razu. Nawet nie zdążyłam go dać do lodówki ;)

Składniki na wegański dżem morelowy:
  • 300 g moreli (waga przed obraniem)
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego (najlepiej sprawdza mi się z firmy LenVitol)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przepis na wegański dżem morelowy:
  1.  Morele obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Umieścić do garnka wraz z 60 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut.  
  2.  Pod koniec gotowania dodać łyżkę cukru trzcinowego i 2 łyżki siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać.
  3.  Po wymieszaniu od razu zblendować na gładki krem.
  4.  Przełożyć do słoiczka i pozostawić do ostygnięcia.
  5.  Dżem pozostawić w lodówce. 


Komentarze