Przepis na wegański dżem dyniowo-pomarańczowy

Mam dziś dla Was propozycję na dżem dyniowo-pomarańczowy. Inspirację do tego dania dostałam od męża. Z początku byłam sceptyczna do tego pomysłu. Ostatecznie będąc w sklepie zobaczył dżem dyniowy i wysłał mi jego zdjęcie ;) Wtedy stwierdziłam, że spróbuję. Wyszedł smaczny i fajnie wyczuwalny jest smak pomarańczy. Emilka powiedziała, że jest pyszny. Dziś razem zjadłyśmy prawie cały na śniadanie z wafelkami :)

Składniki na wegański dżem dyniowo-pomarańczowy
- 150 g dyni (waga po obraniu)
- 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy ( u mnie tyle wyszło z 1 pomarańczy)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Przepis na wegański dżem dyniowo-pomarańczowy
1) Dynię obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Dusić dynię w małej ilości wody pod przykryciem przez 30 minut. W razie konieczności dolać wodę w trakcie duszenia.
2) Wycisnąć sok z pomarańczy. Do dyni dodać połowę szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżki siemienia lnianego i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. 
3) Wszystkie składniki zblendować. Pozostawić w słoiczku do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.


Komentarze