Przepis na wegańską galaretkę owocową

Dzisiaj mam dla Was propozycję na galaretką morelową :) Można też wybrać inne owoce. Agar-agar wykorzystałam w płatkach. Zakupiłam go w sklepie ze zdrową żywnością.
 Emilce galaertka bardzo smakowała i upomniała się nawet o dokładkę :) Z początku była zaskoczona tą konsystencją. Jadła pierwszy raz galaretkę.  Ostatecznie mamy ustalone, że jutro ponownie mam ją przygotowywać :)

Składniki na wegańską galaretkę morelową:
  • 200 g moreli (waga przed obraniem)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki agar agar

Przepis na wegańską galaretkę morelową:
  1.   Morele obrać ze skórki i pokroić na kawałki.  W garnku zalać szklanką wody i gotować przez 15 minut.  
  2.  Po ugotowaniu dodać 1 łyżkę cukru trzcinowego i wymieszać. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  3.  Ponownie gotować na średnim ogniu, dodać 2 łyżeczki agar i mieszać ciągle przez 4 minuty.  Przelać do pucharków i odczekać do stężenia galaretki. Galaretki z agaru tężeją w temperaturze pokojowej. 


Komentarze