- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ostatnio będąc w kawiarni zamówiłam sobie koktajl truskawkowy. I wtedy to był taki moment, że zdecydowałam spróbować też zrobić coś podobnego dla Emilki :) z owoców może teraz tylko jagody, pomarańcze i morele. Na czas pylenia traw ma teraz krzyżowa alergię z gruszką, śliwka i brzoskwinia. Nie mając za dużego wyboru padło na koktajl jagodowy ;) Emilce zasmakowało i ciągle mówiła koktajl jagodowy :)
Składniki na koktajl jagodowy:
- 300 ml mleka jaglanego ( przepis też tu: https://mama-malego-smakosza.blogspot.com/2020/06/przepis-na-mleko-jaglane.html?m=1)
- 150 g mrożonych jagód (można użyć trochę więcej, akurat tylko tyle mi zostało)
Przepis na koktajl jagodowy:
1) Zacząć od przygotowania mleka jaglanego Ugotować ok. 50 g kaszy jaglanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić 0.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 3 szklanki zimnej wody, 3 morele suszone. Wszystko dokładnie zblendowac. Przepuścić kilka razy przez sitko.
2) Jagody gotować w niewielkiej ilości wody przez 10 minut.
3) 300 ml mleka jaglanego wymieszać z jagodami.
Komentarze
Prześlij komentarz