- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mały smakosz ma teraz alergie krzyżową na gruszki ze względu na pylenie
traw. Natomiast na jabłka ma silną alergie. Z tego powodu
zdecydowałam zrobić racuchy z jagodami :) Emilka skomentowała je jako "pycha".
Ostatnio chętnie próbuje nowych smaków. Zawsze tak nie było. Chyba zmieniło
przez to, że może teraz mniej składników zjeść. Ostatnio nawet sama mi
powiedziała, żeby dać jej marchewkę. Tylko z tą marchewką też ma alergię
krzyżową. W zeszłym roku tych krzyżowych alergii nie miała. A
Wasze smakosze teraz też odczuwają pylenia?
Składniki:
- Płatki jaglane (użyłam bezglutenowe z firmy bezgluten, wymieszać w malakserze, żeby powstało 100 g mąki)
- 40 g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka drożdży suchych bezglutenowych instant
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 50 g mrożonych jagód
- 180 ml mleka owsianego
Przygotowanie:
- Płatki jaglane bezglutenowe wymieszać w malakserze, żeby powstało 100 g mąki. Nie uda się od razu wszystko dobrze wymieszać i dlatego trzeba będzie przesiewać przez sito.
- Do powstałej mąki jaglanej dodać 40 g mąki z tapioki, łyżeczkę suchych drożdży, łyżkę siemienia lnianego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- 180 ml mleka owsianego lekko podgrzać tak, żeby temperatura wynosiła 30-35 stopni. Mleko owsiane dolać stopniowo do suchych składników i mieszać mikserem. Na samym końcu dodać łyżkę oleju rzepakowego ( jego temperatura ma być pokojowa). Ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem.
- Na lekkim ogniu w małej ilości wody podgrzewać jagody przez 15 minut ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia.
- Sos jagodowy dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
- Utworzyć racuchy i smażyć na oleju rzepakowym z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz