Przepis na placki dyniowe bez jajek

Mały smakosz ostatnio polubiał jeść placki i postanowiłam przygotować placki dyniowe.  Emilce smakowały i zniknęły prawie wszystkie :) Ostatnio zrobiła się plackowa ;) Przepis bardzo szybki i fajnie można zabrać je na wycieczkę :) Tym razem w wersji smażonej, ale następnym razem jeszcze będę chciała sprawdzić jak wyjdą z piekarnika. 

Składniki na placki dyniowe bez jajek:
- 150 g obranej dyni piżmowej
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten) 
- 1 łyżka siemienia lnianego 
- 3 łyżki gorącej wody
- olej rzepakowy

Przepis na placki dyniowe bez jajek:
1) Pokroić dynię na kawałki, obrać ze skóry i gotować w 1 litrze wody przez 30 minut 
2) Odsączyć i  zblendować dynię. Dodać 150 g mąki owsianej. 
3) Przygować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. 
4) Zaczyn dodać do pozostałych składników i wymieszać je dokładnie. 
5) Uformować cienkie placki i smażyć na oleju rzepakowym z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku po usmażeniu. 



Komentarze