- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mały smakosz ostatnio polubiał jeść placki i postanowiłam przygotować placki dyniowe. Emilce smakowały i zniknęły prawie wszystkie :) Ostatnio zrobiła się plackowa ;) Przepis bardzo szybki i fajnie można zabrać je na wycieczkę :) Tym razem w wersji smażonej, ale następnym razem jeszcze będę chciała sprawdzić jak wyjdą z piekarnika.
Składniki na placki dyniowe bez jajek:
- 150 g obranej dyni piżmowej
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- olej rzepakowy
Przepis na placki dyniowe bez jajek:
1) Pokroić dynię na kawałki, obrać ze skóry i gotować w 1 litrze wody przez 30 minut
2) Odsączyć i zblendować dynię. Dodać 150 g mąki owsianej.
3) Przygować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
4) Zaczyn dodać do pozostałych składników i wymieszać je dokładnie.
5) Uformować cienkie placki i smażyć na oleju rzepakowym z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku po usmażeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz