Przepis na mleko jaglane

Ostatnio skończyło mi się mleko owsiane.  Akurat tak złożyło, że w pobliskich sklepach juz nie było mleka owsianego oznaczonego jako bezglutenowe. Pomyślałam, że zrobię własne z płatków owsianych. Tylko okazało, że też nie było bezglutenowych płatków owsianych ;) A jest mi to mleko potrzebne do naleśników. I wtedy wspomniało mi, że mam kaszę jaglaną bezglutenowa. Dzięki tej sytuacji udało mi zrobić mleko jaglane. Okazało się to super rozwiązaniem, bo wychodzi znacznie taniej niż gotowe mleko owsiane. Robiłam już naleśniki z tego przepisu: https://mama-malego-smakosza.blogspot.com/2020/03/nalesniki.html?m=1. Smakiem wiele się nie różnią od tych z mleka owsianego :) W lodówce przechowuje przez 3 dni. 

Składniki na mleko jaglane:
- 0.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 3 morele suszone niesiarkowane

Przepis na mleko jaglane:
1) Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Morele suszone zalać gorącą wodą i pozostawić na 5 minut. 
2) Do miski dać kaszę jaglaną, 3 szklanki wody i morele suszone.  Zblendować dokładnie wszystkie składniki. Morele suszone mają dodać trochę słodkości. 
3) Przepuścić mleko kilka razy przez sitko. 


Komentarze