- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tym razem mam dla Was propozycję na pizzę owsianą w sosie batatowym. Można też zrobić ją w sosie dyniowym :) Mały smakosz na początku nie chciał jej spróbować. Jednak potem przyszedł apetyt i chętnie ją zjadła. Spód fajnie pasuje żeby zjeść ją na słodko :) Teraz co jakiś czas przygotowuje ta pizzę w takiej wersji :)
Składniki na pizzę owsianą:
- 120 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 80 g skrobi z tapioki
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 170 ml wody (temperatura ok. 30-35 stopni)
- 2 bataty (waga przed obraniem) 500 g
Przygotowanie pizzy owsianej:
- Bataty obrać ze skórki, przekroić na pół. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 40 minut. Po upieczeniu dokładnie zblendować z małą ilością wody. (Można dziecku coś pokroić bataty na frytki, bo cały sos nie będzie wykorzystany).
- Do miski wrzucić suche składniki: mąkę owsianą, skrobię z tapioki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki siemienia lnianego. Wszystko wymieszać przy użyciu łyżki.
- Przy użyciu miksera stopniowo dolewać wodę do suchych składników i mieszać. Na samym końcu dodać łyżkę oleju rzepakowego i ponownie wymieszać. Odstawić ciasto na 15 minut.
- Na papierze do pieczenia uformować mini pizze, na każdą z nich nałożyć sos batatowy. Piec w piekarniku w 180 stopni (góra-dół) przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz