Pizza owsiana bezglutenowa

Tym razem mam dla Was propozycję na pizzę owsianą w sosie batatowym. Można też zrobić ją w sosie dyniowym :) Mały smakosz na początku nie chciał jej spróbować. Jednak potem przyszedł apetyt i  chętnie ją zjadła. Spód  fajnie pasuje  żeby zjeść ją na słodko :) Teraz co jakiś czas przygotowuje ta pizzę w takiej wersji :) 

Składniki na pizzę owsianą:
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
  • 80 g skrobi z tapioki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 170 ml wody (temperatura ok. 30-35 stopni)
  • 2 bataty (waga przed obraniem) 500 g

Przygotowanie pizzy owsianej:
  1.  Bataty obrać ze skórki, przekroić na pół. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 40 minut. Po upieczeniu dokładnie zblendować z małą ilością wody.  (Można dziecku coś pokroić bataty na frytki, bo cały sos nie będzie wykorzystany). 
  2.  Do miski wrzucić suche składniki: mąkę owsianą, skrobię z tapioki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki siemienia lnianego. Wszystko wymieszać przy użyciu łyżki.
  3.  Przy użyciu miksera stopniowo dolewać wodę do suchych składników i mieszać. Na samym końcu dodać łyżkę oleju rzepakowego i ponownie wymieszać. Odstawić ciasto na 15 minut. 
  4.   Na papierze do pieczenia uformować mini pizze, na każdą z nich nałożyć sos batatowy. Piec w piekarniku w 180 stopni (góra-dół) przez 15 minut. 

Komentarze