- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dziś propozycję na naleśniki owsiane. Już jakiś czas temu próbowałam je zrobić, ale wtedy się nie udały i mały smakosz skomentował mówiąc"ble" ;) Co jakiś czas wracam do prób na dania, które się nie udały. I w ten sposób w końcu udało mi się zrobić naleśniki idealne :) Emilka zjadła od razu dwa.
Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)
Składniki na naleśniki owsiane bezglutenowe:
- 80 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 20 g skrobi z tapioki (może też być skrobia ziemniaczana)
- 20 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki mleka owsianego (użyłam bezglutenowego z firmy hafer)
Przygotowanie naleśników owsianych bezglutenowych:
- Do miski wsypać mąkę owsianą, skrobię z tapioki, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i siemię lniane. Dodać 1,5 szklanki mleka owsianego. Zblendować wszystkie składniki.
- Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz