Naleśniki owsiane bez mleka i bez jajek

Mam dziś propozycję na naleśniki owsiane. Już jakiś czas temu próbowałam je zrobić, ale wtedy się nie udały i mały smakosz skomentował  mówiąc"ble" ;)  Co jakiś czas wracam do prób na dania, które się nie udały. I w ten sposób w końcu udało mi się zrobić naleśniki idealne :) Emilka zjadła od razu dwa. 

Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)


Składniki na naleśniki owsiane bezglutenowe:

  •  80 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
  •  20 g skrobi z tapioki (może też być skrobia ziemniaczana)
  •  20 g mąki kukurydzianej
  •  40 g mąki ryżowej
  •  2 łyżki siemienia lnianego
  •  1,5 szklanki mleka owsianego (użyłam bezglutenowego z firmy hafer)
Przygotowanie naleśników owsianych bezglutenowych:
  1.  Do miski wsypać mąkę owsianą, skrobię z tapioki, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i siemię lniane. Dodać 1,5 szklanki mleka owsianego. Zblendować wszystkie składniki.
  2.  Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta.  Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu. 

Komentarze