Kopytka ziemniaczane bez jajek

Na dzisiaj mam propozycję na kopytka ziemniaczane :) Już jakiś czas ich nie robiłam. Małemu smakoszowi się spodobały i nazwała je kluseczkami. Z tego talerza zjadła prawie wszystkie :)

Składniki na kopytka ziemniaczane:
  • 0,5 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kopytka ziemniaczane:
  1.  Ziemniaki obrać, gotować przez 30 minut i ostudzić. Rozgnieść je tłuczkiem lub przepuścić przez praskę.
  2.  Do ziemniaków dodać 0,5 szklanki mąki ryżowej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyrobić dokładnie ciasto. 
  3.  Na stolnicy utworzyć wałek i nożem odcinać kopytka.

    4.  Gotować kopytka w lekko osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia.  Wyłowić je łyżką cedzakową. 

Komentarze