- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mały smakosz lubi amarantus i dlatego zdecydowałam jej zrobić z niego ciasteczka. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka smakowały i już wyczekiwała aż wystygną od razu po wyciągnięciu ich z piekarnika :)
Składniki na ciasteczka amarantusowe:
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- ok. 60 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis na ciasteczka amarantusowe:
- Morele zalać gorącą wodą i pozostawić na 5 minut.
- Odsączyć morele z wody. Przygotować zaczyn, który ma zastąpić jajko: wymieszać łyżkę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami zimnej wody i dodać go do moreli. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać amarantus ekspandowany i łyżkę oleju rzepakowego. Wszystkie składniki wymieszać.
- Uformować ciasteczka i piec w 180 stopni (góra-dół) przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz