Ciasteczka amarantusowe bez jajek

Mały smakosz lubi amarantus i dlatego zdecydowałam jej zrobić z niego ciasteczka. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka smakowały i już wyczekiwała aż wystygną od razu po wyciągnięciu ich z piekarnika :)

Składniki na ciasteczka amarantusowe:
  •  1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  •  ok. 60 g suszonych moreli niesiarkowanych
  •  1 łyżka mąki kukurydzianej
  •  3 łyżki zimnej wody
  •  1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis na ciasteczka amarantusowe:
  1.   Morele zalać gorącą wodą i pozostawić na 5 minut. 
  2.   Odsączyć morele z wody. Przygotować zaczyn, który ma zastąpić jajko: wymieszać łyżkę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami zimnej wody i dodać go do moreli.  Zblendować na gładką masę. Następnie dodać amarantus ekspandowany i łyżkę oleju rzepakowego. Wszystkie składniki wymieszać.
  3.  Uformować ciasteczka i piec w 180 stopni (góra-dół) przez 10 minut.



Komentarze