Racuchy drożdżowe z gruszką bez mleka i bez jajek

Zdecydowałam się dzisiejsze śniadanie zrobić na słodko :) Emilce danie posmakowało. Akurat trafił fajny moment,  że długo sama pobawiła i było więcej czasu zrobić coś fajnego.  Czasem też pomaga, ale nie zawsze ma chęć :) Jadła zadowolona mówiąc cały czas "gruszka" :) Jedyny minus tego dania, że trzeba wszystkie racuchy smażyć na oleju. U alergików lepiej unikać smażonego. Jednak raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)  

Składniki na racuchy drożdżowe z gruszką bez mleka i bez jajek:
  •  gruszki
  •  200 g mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten
  •  4 g drożdży instant
  •  1 szklanka mleka owsianego
  •  olej rzepakowy

Przepis na racuchy drożdżowe z gruszką bez mleka i bez jajek:
  1.  Pokroić gruszki na talarki. Mi z tej porcji wystarczyło na 3 gruszki. 
  2.  Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko owsiane lekko podgrzać ( tak żeby temperatura wynosiła ok. 30 stopni) i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie mikserem.  
  3.  Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut.
  4.  Kawałki gruszki obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia z każdej strony.







 

Komentarze