- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zdecydowałam się dzisiejsze śniadanie zrobić na słodko :) Emilce danie posmakowało. Akurat trafił fajny moment, że długo sama pobawiła i było więcej czasu zrobić coś fajnego. Czasem też pomaga, ale nie zawsze ma chęć :) Jadła zadowolona mówiąc cały czas "gruszka" :) Jedyny minus tego dania, że
trzeba wszystkie racuchy smażyć na oleju. U alergików lepiej unikać smażonego.
Jednak raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)
Składniki na racuchy drożdżowe z gruszką bez mleka i bez jajek:
- gruszki
- 200 g mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten
- 4 g drożdży instant
- 1 szklanka mleka owsianego
- olej rzepakowy
Przepis na racuchy drożdżowe z gruszką bez mleka i bez jajek:
- Pokroić gruszki na talarki. Mi z tej porcji wystarczyło na 3 gruszki.
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko owsiane lekko podgrzać ( tak żeby temperatura wynosiła ok. 30 stopni) i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie mikserem.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut.
- Kawałki gruszki obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia z każdej strony.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz