- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam tym razem propozycję na pulpety mielone z piekarnika obtoczone w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Został mi jeszcze chleb i zrobiłam z niego bułkę tartą. Starłam go na tarce o drobnych oczkach. Gotowe bułki tarte zawsze zawierają składnik, którego Emilka nie może. Natomiast chleb piekę często, bo mały smakosz się upomina :) Co do dania to bardzo jej smakowało. Wybrała wersję z płatkami kukurydzianymi ;) w bułce tartej to dla niej coś nowego i chyba włączyła się neofobia. To co obtoczone w płatkach kukurydzianych jest u nas zawsze pewne, że zje. Liczyłam, że alergia krzyżowa na marchewkę już minęła i dlatego ją dodałam. I okazało, że cały czas jeszcze ta alergia nie minęła. Po wstaniu z drzemki pojawiła się wysypka na policzkach i bolał brzuch. Brzoza już tak mocno nie pyli, ale jeszcze jednak trzeba poczekać aż zupełnie przestanie. Za jakiś czas na pewno znowu wrócę do tego dania :)
Składniki:
- płatki kukurydziane
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- 200 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 marchewka (ok. 100 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Chleb bezglutenowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski umieścić mięso mielone z kurczaka, paprykę słodką, odrobinę soli i pieprzu. Dodać 5 łyżek bułki tartej. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Przygotować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i wymieszać go na papkę. Dodać zaczyn do pozostałych składników i dokładnie wszystko wymieszać.
- Do jednej miski umieścić bułkę tartą a do drugiej płatki kukurydziane rozdrobnione ręcznie w woreczku lub przy użyciu malaksera.
- Uformować pulpety i obtaczać w bułce tartej i płatkach kukurydzianych.
- Do naczynia żaroodpornego dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i każdy pulpet wysmarować w nim z każdej strony. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz