Pulpety mielone z piekarnika

Mam tym razem propozycję na pulpety mielone z piekarnika obtoczone w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Został mi jeszcze chleb i zrobiłam z niego bułkę tartą. Starłam go na tarce o drobnych oczkach. Gotowe bułki tarte zawsze zawierają składnik, którego Emilka nie może. Natomiast chleb piekę często, bo mały smakosz się upomina :) Co do dania to bardzo jej smakowało. Wybrała wersję z płatkami kukurydzianymi ;) w bułce tartej to dla niej coś nowego i chyba włączyła się neofobia.  To co obtoczone w płatkach kukurydzianych jest u nas zawsze pewne, że zje. Liczyłam, że alergia krzyżowa na marchewkę już minęła i dlatego ją dodałam. I okazało, że cały czas jeszcze ta alergia nie minęła. Po wstaniu z drzemki pojawiła się wysypka na policzkach i bolał brzuch. Brzoza już tak mocno nie pyli, ale jeszcze jednak trzeba poczekać aż zupełnie przestanie.  Za jakiś czas na pewno znowu wrócę do tego dania :)

Składniki:
  •  płatki kukurydziane
  •  bułka tarta
  •  olej rzepakowy
  •  200 g mięsa mielonego z kurczaka
  •  1 marchewka (ok. 100 g)
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
  •  1 łyżka siemienia lnianego
  •  3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:
  1.   Chleb bezglutenowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2.   Do miski umieścić mięso mielone z kurczaka, paprykę słodką, odrobinę soli i pieprzu. Dodać 5 łyżek bułki tartej. Marchewkę obrać i  zetrzeć na drobnych oczkach. Przygotować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i wymieszać go na papkę. Dodać zaczyn do pozostałych składników i dokładnie wszystko wymieszać.
  3.   Do jednej miski umieścić bułkę tartą a do drugiej płatki kukurydziane rozdrobnione ręcznie w woreczku lub przy użyciu malaksera. 
  4.   Uformować pulpety i obtaczać w bułce tartej i płatkach kukurydzianych.
  5.   Do naczynia żaroodpornego dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i każdy pulpet wysmarować w nim z każdej strony. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut. 




Komentarze