Krem z batatów

Zostały mi jeszcze bataty i postanowiłam zrobić z nich zupę :) Zwykle robię z nich frytki, ale tym razem chciałam coś dla odmiany.  Emilce zupka smakowała :)  Jedynie smak jej pomylił i myślała, że to zupka z dyni :) 

Składniki:
  •  1,5 litra bulionu warzywnego (5 marchewek, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, pół małej cebuli)
  •  2 bataty (ok. 400 g)
  •  2 ziemniaki (ok.200 g)
Przygotowanie:
  1.  Do 1,5 litra wody dodać 5 pokrojonych marchewek, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, pół małej cebuli. Gotować wszystko przez godzinę.
  2.  Pokroić w małe plastry bataty i ziemniaki.
  3.  Wyciągnąć marchewki i do bulionu warzywnego dać bataty i ziemniaki.  Gotować przez 30 minut.
  4.  Zmiksować zupę na gładki krem. 


Komentarze