Kotlety gryczane z warzywami bezglutenowe

Mały smakosz lubi kaszę gryczaną i postanowiłam zrobić z niej kotlety. Ostatnio często Emilkę angażuje do pomocy w kuchni.  Wtedy też chętniej próbuje nowe dania. I przy tych kotletach właśnie pomogła. Część składników z miski zjadła od razu na miejscu jeszcze przed zrobieniem ich :)  Raz je przygotowałam w wersji z marchewką i brokułem a innym razem tylko z brokułem. Mały smakosz polubił obydwie wersje :) W wersji bez marchewki dodałam jedynie trochę więcej brokuła (ok. 5 różdżek).

Składniki:
  • 0.5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 ugotowana marchewka
  • 3-4 różdżki brokuła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  •  0.25 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
  1.   Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2.   Obrać marchewkę i gotować przez 30 minut. Brokuła gotować przez 20 minut.
  3.   Do miski umieścić 0,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, ugotowane warzywa, płatki owsiane. Wszystko zblendować. Uformować kotlety i ułożyć na papierze do pieczenia.
  4.   Piec w 190 stopni (góra-dół) przez 30 minut. 



Komentarze