Deser z tapioki z jagodami bez mleka

Ten deser planowałam wrzucić w dniu dziecka. Jednak  ostatecznie zdecydowałam dzień wcześniej, żeby była możliwość zakupu składników. Deser wyszedł pyszny. Mały smakosz jest nim zachwycony :) Zrobiłam go w piątek i zajadała go razem z tatą. W sobotę gdy ją spytałam co chciałaby na obiad to mi odpowiedziała, że te kulki które wczoraj jadła z tatą ;)  W piątek wykorzystałam już resztkę tapioki i jagód. Z Emilką pojechałyśmy razem do sklepu, bo zależało jej na tym deserze. W pierwszym sklepie ich nie było. Dopiero udało się w kolejnym. Po zobaczeniu kulek z radością powiedziała "jest". Wczoraj ponownie to chętnie zajadała :) Jutro na dzień dziecka znowu planuje go zrobić na podwieczorek. 


Składniki:
  • 2,5 szklanki mleka owsianego
  • 0,5 szklanki granulek tapioki
  • ok. 150 g mrożonych jagód

Przygotowanie:
  1.   Tapiokę w garnku wymieszać z mlekiem owsianym i odstawić na przynajmniej godzinę. 
  2.   Gotować cały czas mieszając na małym ogniu przez 40 minut. Kuleczki zrobią się przezroczyste a mleko gęste.
  3.   Jagody mrożone z niewielką ilością wody gotować na małym ogniu przez 15 minut. Powstanie z tego gęsty sos. 
  4.   Do szklanki najpierw nałożyć mleko z tapioką a na górę nie wielką ilość sosu jagodowego.




Komentarze