- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Skończyły mi się akurat mieszanki mąk do wypieku chleba. Mały smakosz bardzo lubi jeść chleb i dopytywała mnie o chlebek :) Wiedziałam, że z 2-3 dni trzeba będzie poczekać na dostawę mąki. Zdecydowałam upiec coś z mąk, które akurat miałam w domu :) Przyznam, że pierwsza próba się nie udała. No ale się nie poddałam i kolejnego dnia zrobiłam kolejny. Przy drugiej próbie Emilka pomagała. Zobaczyła w szklance mąkę położoną na kuchni i powiedziała, że chce pomóc. Jeszcze nie planowałam go piec. Chciałam bardziej w południe. Jednak zdecydowałam, bo widziałam, że w tym momencie bardzo chciała pomagać. Cała kuchnia po tym wszystkim była w mące i my razem z Emilką też ;) Jednak było warto, bo fajnie spędziłyśmy ten czas. I tym razem chleb wyszedł smaczny. Mały smakosz też chętnie go zjada :) Jedynie muszę odkroić jej skórę. A w kolejne dni daje na chwilę do piekarnika, żeby zrobił się chrupki.
Składniki na chleb bezglutenowy:
Przepis na chleb bezglutenowy:
Składniki na chleb bezglutenowy:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1 szklanka mąki z tapioki
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 9 g drożdży suszonych instant
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 450 ml wody (temperatura wody 30 stopni)
- Mąki wymieszać dokładnie z drożdżami, solą i cukrem. Ciasto wyrabiać przy użyciu miksera dodając stopniowo wodę. Ważne, żeby woda miała 30 stopni.
- Przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 50 minut (można pozostawić bez przykrycia).
- Wyciągnąć foremkę i pozostawić pod przykryciem na czas nagrzewania piekarnika do 200 stopni. Piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz