Chleb bezglutenowy

Skończyły mi się akurat mieszanki mąk do wypieku chleba. Mały smakosz bardzo lubi jeść chleb i dopytywała mnie o chlebek :) Wiedziałam, że z 2-3 dni trzeba będzie poczekać na dostawę mąki. Zdecydowałam upiec coś z mąk, które akurat miałam w domu :) Przyznam, że pierwsza próba się nie udała. No ale się nie poddałam i kolejnego dnia zrobiłam kolejny. Przy drugiej próbie Emilka pomagała. Zobaczyła w szklance mąkę położoną na kuchni i powiedziała, że chce pomóc. Jeszcze nie planowałam go piec. Chciałam bardziej w południe.  Jednak zdecydowałam, bo widziałam, że w tym momencie bardzo chciała pomagać. Cała kuchnia po tym wszystkim była w mące i my razem z Emilką też ;) Jednak było warto, bo fajnie spędziłyśmy ten czas.   I tym razem chleb wyszedł smaczny. Mały smakosz też chętnie go zjada :) Jedynie muszę odkroić jej skórę. A w kolejne dni daje na chwilę do piekarnika, żeby zrobił się chrupki.

Składniki na chleb bezglutenowy:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej  (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  9 g drożdży suszonych instant
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 450 ml wody (temperatura wody 30 stopni)

Przepis na chleb bezglutenowy:
  1.  Mąki wymieszać dokładnie z drożdżami, solą i cukrem. Ciasto wyrabiać przy użyciu miksera dodając stopniowo wodę. Ważne, żeby woda miała 30 stopni. 
  2.  Przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 50 minut (można pozostawić bez przykrycia). 
  3. Wyciągnąć foremkę i pozostawić pod przykryciem na czas nagrzewania piekarnika do 200 stopni.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 



Komentarze