Bułki owsiane bezglutenowe

Tym razem mam propozycję na bułeczki owsiane. Mały smakosz widząc jak tata je bułkę powiedziała, że też by chciała. Z tego powodu zdecydowałam się je zrobić.  Ostatnio zaczyna być trochę trudniej utrzymać dietę.  Jak robię śniadanie to też chce już dostać szynkę, pomidora lub ogórka kiszonego.  Wtedy daje inną propozycją i mówię, że na te produkty ma alergię. I wtedy Emilka odpowiada, żeby dać "pycik pomidora". Tak nawet mnie zaskoczyła, że zna takie słowo.  

Składniki:
  •  65 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy Provena)
  •  80 g mąki ryżowej
  •  30 g mąki kukurydzianej
  •  80 g mąki ziemniaczanej
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka cukru trzcinowego
  •  2 płaskie łyżeczki drożdży instant
  •  2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej mi się sprawdza z firmy Lenvitol)
  •  230 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
  •  2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1.   Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać siemię lniane, sól, cukier i drożdże. Całość dokładnie wymieszać.
  2.  Przygotować 230 ml ciepłej wody. Najlepiej jak temperatura wody będzie miała ok. 35 stopni. Stopniowo wlewać wodę i mieszać ciasto mikserem. 
  3.  Na koniec wyrabiania ciasta dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszać. 
  4.  Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut. 
  5.  Uformować bułki i piec w piekarniku na 180 stopni (góra- dół) przez 30 minut. Bułeczki pozostawić do ostudzenia. 


Komentarze

Prześlij komentarz