- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tym razem mam propozycję na bułeczki owsiane. Mały smakosz widząc jak tata je bułkę powiedziała, że też by chciała. Z tego powodu zdecydowałam się je zrobić. Ostatnio zaczyna być trochę trudniej utrzymać dietę. Jak robię śniadanie to też chce już dostać szynkę, pomidora lub ogórka kiszonego. Wtedy daje inną propozycją i mówię, że na te produkty ma alergię. I wtedy Emilka odpowiada, żeby dać "pycik pomidora". Tak nawet mnie zaskoczyła, że zna takie słowo.
- 65 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy Provena)
- 80 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej mi się sprawdza z firmy Lenvitol)
- 230 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać siemię lniane, sól, cukier i drożdże. Całość dokładnie wymieszać.
- Przygotować 230 ml ciepłej wody. Najlepiej jak temperatura wody będzie miała ok. 35 stopni. Stopniowo wlewać wodę i mieszać ciasto mikserem.
- Na koniec wyrabiania ciasta dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszać.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.
- Uformować bułki i piec w piekarniku na 180 stopni (góra- dół) przez 30 minut. Bułeczki pozostawić do ostudzenia.
Komentarze
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń