Zupa dyniowo-ziemniaczana

Mam tym razem propozycję na zupę dyniowo-ziemniaczaną :) Mały smakosz jeszcze nigdy nie jadł takiej zupy. Widząc, że to coś nowego za bardzo nie chciała jej spróbować. Jak zawsze zaproponowałam, żeby najpierw ją powąchała a potem spróbowała trochę na palcu. Tak też zrobiła. I z zaskoczeniem powiedziała, że "dobra". Następnie zaczęła ją jeść łyżeczką :)

Składniki:
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • 300 dag dyni
  • 200 dag ziemniaków
Przygotowanie:
  1.  Do 1,5 litra wody dać 5 marchewek, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, pół małej cebuli, odrobina soli i pieprzu. Gotować wszystko przez godzinę. (Resztę bulionu wykorzystałam do zupy cukiniowej, którą zrobiłam kolejnego dnia).
  2.  Do bulionu dodać dynię i ziemniaki. Marchewki wyciągnąć z bulionu. Gotować przez 30 minut. 
  3.  Zmiksować zupę na gładki krem. 



Komentarze