- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Już jakiś czas temu miałam w planach zrobić taką zapiekankę makaronową i w końcu się zdecydowałam :) Mały smakosz niestety nie chciał tego spróbować. Dzień w którym zrobiłam tą zapiekankę dodatkowo dopadła ją alergia. Emilce dałam chleba. I wtedy chciała, żeby otworzyć jej lodówkę. W niej wskazała na dżem mówiąc, że chce dżemik na ten chlebek. Już kilka dni temu go jadła i wtedy coś gorzej czuła. Wtedy był jeszcze inny produkt nie pewny. Jak już tak pokazała mi na ten dżem to zdecydowałam spróbować z nim ponownie. I tak po wstaniu z drzemki obudziła się z bólem brzucha i już do wieczora miała mały apetyt. Wyszło to pyszne i dlatego zdecydowałam wrzucić przepis :) Dodatki dowolne można dać. Wykorzystałam akurat por i brokuł. Do dania za jakiś czas na pewno wrócę. Może kolejnym razem mały smakosz się zdecyduje na to danie :)
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- szklanka mleka owsianego
- olej rzepakowy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100 g makaronu
- 1 por
- kilka różdżek brokuła
- Przygotować sos beszamelowy. Najpierw dać 2 łyżki oleju rzepakowego. Chwilę go smażyć. Dodać mąkę kukurydzianą i chwilę podsmażyć. Zalać szklanką mleka owsianego. Gotować około 3 minuty.
2. Ugotować makaron na all dente.
3. Makaron wymieszać z sosem.
4. Pokroić pory na talarki i oddzielić brokuła. Smażyć przez około 5 minut.
-
5. Do naczynia żaroodpornego na dno dać 2 łyżki oleju rzepakowego, żeby makaron się nie przypalił. Dodać połowę makaronu. Następnie dać pory i brokuły. Przykryć makaronem, który pozostał.
- 6. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz