Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym bez mleka

Już jakiś czas temu miałam w planach zrobić taką zapiekankę makaronową i w końcu się zdecydowałam :) Mały smakosz niestety nie chciał tego spróbować. Dzień w którym zrobiłam tą zapiekankę  dodatkowo dopadła ją alergia. Emilce dałam chleba. I wtedy chciała, żeby otworzyć jej lodówkę. W niej wskazała na dżem mówiąc, że chce dżemik na ten chlebek. Już kilka dni temu go jadła i wtedy coś gorzej czuła. Wtedy był jeszcze inny produkt nie pewny. Jak już tak pokazała mi na ten dżem to zdecydowałam spróbować z nim ponownie. I tak po wstaniu z drzemki obudziła się z bólem brzucha i już do wieczora miała mały apetyt. Wyszło to pyszne i dlatego zdecydowałam wrzucić przepis :) Dodatki dowolne można dać. Wykorzystałam akurat por i brokuł.  Do dania za jakiś czas na pewno wrócę. Może kolejnym razem mały smakosz się zdecyduje na to danie :)

Składniki:
  •  szklanka mleka owsianego
  •  olej rzepakowy
  •  1 łyżka mąki kukurydzianej
  •  100 g makaronu
  •  1 por
  •  kilka różdżek brokuła

Przygotowanie:
  1.  Przygotować sos beszamelowy. Najpierw dać 2 łyżki oleju rzepakowego. Chwilę go smażyć. Dodać mąkę kukurydzianą i chwilę podsmażyć. Zalać szklanką mleka owsianego. Gotować około 3 minuty.


    2.  Ugotować makaron na all dente.
    3.  Makaron wymieszać z sosem. 
    4.  Pokroić pory na talarki i oddzielić brokuła.  Smażyć przez około 5 minut.
    5.  Do naczynia żaroodpornego na dno dać 2 łyżki oleju rzepakowego, żeby makaron się nie przypalił. Dodać połowę makaronu.  Następnie dać pory i brokuły. Przykryć makaronem, który pozostał.
     
    6.  Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut.



Komentarze