Pulpety drobiowe w sosie dyniowym

Mam tym razem propozycje na pulpety drobiowe w sosie dyniowym. W takiej wersji z sosem przygotowywałam je dzisiaj pierwszy raz i wyszło pyszne :) Małemu smakoszowi też się spodobało. Zwykle takie danie podaje się  z sosem pomidorowym. Jednak ze względu na alergię u nas jest to nie możliwe. A zależało mi, żeby Emilka też mogła mieć danie z sosem :)


Składniki:
  •  ok. 200 g dyni (150 g do sosu i 50 g na frytki)
  •  ok. 200 g mięsa mielonego z kurczaka
  •  10 dg cebuli
  •  szklanka wody
  •  mąka kukurydziana
  •  0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  •  odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
  •  łyżka siemienia lnianego
  •  3 łyżki gorącej wody
  •  łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1.  Mięso z kurczaka zmielić. Pokroić na drobno cebulkę i dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i zmieszać na papkę. Zaczyn dodać do mięsa. Dodać 3 łyżki mąki kukurydzianej. 
    2. Uformować pulpety. Obtoczyć je w mące kukurydzianej. 

    3. Dynię pokroić na kawałki i upiec w 180 stopni (góra-dół) przez ok. 35 minut. 
 
    4. Upieczoną dynię zblendować ze szklanką wody.
    5. Na łyżeczce oliwy podsmażyć chwilę pulpety. Zalać sosem dyniowym i dusić przez 30 minut. Po 15 minutach obrócić pulpety na drugą stronę. W razie konieczności dolać trochę wody w trakcie duszenia. 
    6. Danie gotowe do podania dla małego smakosza :)


Komentarze