- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam tym razem propozycje na pulpety drobiowe w sosie dyniowym. W takiej wersji z sosem przygotowywałam je dzisiaj pierwszy raz i wyszło pyszne :) Małemu smakoszowi też się spodobało. Zwykle takie danie podaje się z sosem pomidorowym. Jednak ze względu na alergię u nas jest to nie możliwe. A zależało mi, żeby Emilka też mogła mieć danie z sosem :)
Składniki:
- ok. 200 g dyni (150 g do sosu i 50 g na frytki)
- ok. 200 g mięsa mielonego z kurczaka
- 10 dg cebuli
- szklanka wody
- mąka kukurydziana
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
- łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka zmielić. Pokroić na drobno cebulkę i dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i zmieszać na papkę. Zaczyn dodać do mięsa. Dodać 3 łyżki mąki kukurydzianej.
-
2. Uformować pulpety. Obtoczyć je w mące kukurydzianej.
-
4. Upieczoną dynię zblendować ze szklanką wody.
-
5. Na łyżeczce oliwy podsmażyć chwilę pulpety. Zalać sosem dyniowym i dusić przez 30 minut. Po 15 minutach obrócić pulpety na drugą stronę. W razie konieczności dolać trochę wody w trakcie duszenia.
-
6. Danie gotowe do podania dla małego smakosza :)
Komentarze
Prześlij komentarz