- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Już jakiś czas temu obiecałam Emilce, że zrobię jej pizzę. Ostatnie dni obiady robiłam mięsne. Dziś tak mnie naszło, że zrobię pizzę w sosie dyniowym. Akurat zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni. Mały smakosz był tym zachwyconym. Jedząc cały czas mówiła "pizza, pizza" :) Później do męża powiedziałam, że to na pewno wrzucę na bloga. Emilka wtedy skomentowała, żeby wrzucić, bo jest to pyszne :) Jadła ją dzisiaj na obiad i kolację.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 300 g mąki uniwersalnej z firmy bezgluten
- 230 ml wody (temperatura najlepiej 40 stopni)
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina soli
- kawałek dyni piżmowej
Przygotowanie:
- Dynię piżmową pokroić na kawałki i wykroić skórę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zblendować na gładki mus z odrobiną wody.
- Wsypać mąkę, drożdże i sól do miski. Dodać olej rzepakowy. Wlewać stopniowo wodę. Ciasto wyrobić mikserem. Będzie lekko lepiące. Przykryj ściereczką i odstawa na około 40 minut.
- Stolnicę posypać mąką uniwersalną z firmy bezgluten. Ciasto obtoczyć delikatnie w mące. Uforomować z niej pizzę rękami bezpośrednio na papierze do pieczenia.
- Nałożyć sos dyniowy na ciasto.
- Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra-dół) przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz