Pizza w sosie dyniowym

Już jakiś czas temu obiecałam Emilce, że zrobię jej pizzę.  Ostatnie dni obiady robiłam mięsne. Dziś tak mnie naszło, że zrobię pizzę w sosie dyniowym. Akurat zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni. Mały smakosz był tym zachwyconym. Jedząc cały czas mówiła "pizza, pizza" :)  Później do męża powiedziałam, że to na pewno wrzucę na bloga. Emilka wtedy skomentowała, żeby wrzucić, bo jest to pyszne :) Jadła ją dzisiaj na obiad i kolację.

Składniki:
  •  300 g mąki uniwersalnej z firmy bezgluten
  •  230 ml wody (temperatura najlepiej 40 stopni)
  •  1 płaska łyżeczka drożdży instant
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  •  odrobina soli
  •  kawałek dyni piżmowej 


Przygotowanie:
  1.   Dynię piżmową pokroić na kawałki i wykroić skórę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zblendować na gładki mus z odrobiną wody. 
  2.  Wsypać mąkę, drożdże i sól do miski. Dodać olej rzepakowy. Wlewać stopniowo wodę. Ciasto wyrobić mikserem. Będzie lekko lepiące. Przykryj ściereczką i odstawa na  około 40 minut.
  3.  Stolnicę posypać mąką uniwersalną z firmy bezgluten. Ciasto obtoczyć delikatnie w mące. Uforomować z niej pizzę rękami bezpośrednio na papierze do pieczenia. 
  4.  Nałożyć sos dyniowy na ciasto. 
  5.  Piec w piekarniku  w temperaturze 220 stopni (góra-dół) przez 15 minut. 



Komentarze