Królik duszony z warzywami

Mam dla Was propozycję na królika duszonego z warzywami. Mały smakosz jest tym daniem zachwycony i królik już został prawie cały zjedzony ;) Dusiłam z cukinią i kalafiorem. Myślę, że to danie lepiej pasowałoby to z marchewką. Niestety brzoza cały czas pyli. Emilka marchewki nadal jeszcze nie może ze względu na alergię krzyżową.

Składniki:
  •  udziec królika 
  •  1 łyżeczka papryki słodkiej
  •  odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
  •  1 szklanka wody
  •  1 mała cukinia
  •  ok. 100 g kalafiora 
  •  2 łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1.  Królika marynować z łyżeczką oleju rzepakowego, łyżeczką słodkiej papryki, odrobinę soli i pieprzu. Pozostawić w lodówce przynajmniej na 1 godzinę.
  2.  Pokroić na drobno cebulę i cukinię na talarki.
  3.  Na łyżeczce oleju rzepakowego chwilę smażyć cebulę oraz udziec królika.  

    4.  Zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem przez godzinę.  W razie konieczności dolać trochę wody w trakcie duszenia. Dusić przez godzinę. 

    5. Dodać cukinię i kalafior. Dusić przez 20 minut.

    6. Danie gotowe do podania dla małego smakosza :)




Komentarze