- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Te kotlety odkryłam dopiero niedawno. Ostatnim razem zrobiłam je trąc cukinię na grubych oczkach tarki. Jednak paski cukinii wychodzące z placka Emilce się nie spodobały. I ostatnim razem danie skomentowała krótko mówiąc "ble". Wychodzą one pyszne i postanowiłam zrobić je ponownie :) Tym razem starłam je na drobnych oczkach tarki. Z początku podając pokroiłam je jak na frytki, bo mały smakosz ostatnio jest ostrożny na nowe dania. I bardzo jej smakowało. Później zaczęła je już nawet jeść w formie kotleta :)
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 30 dg kaszy jaglanej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- płatki kukurydziane
- Gotować kaszę jaglaną przez 20 minut w 1,5 szklanki wody. W trakcie gotowania w razie konieczności dolać trochę wody.
- Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Po 20 minutach odsączyć z wody.
- Do startej cukinii dodać kaszę jaglaną i 3 łyżki skrobi ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Płatki kukurydziany rozdrobnić w woreczku lub przy użyciu malaksera.
- Uformować kotlety i następnie obtoczyć je w płatkach kukurydzianych. Masa będzie trochę lejąca i w płatkach trzeba będzie ponownie uformować na kształt kotleta.
- Piec w piekarniku na 180 stopni przez 25 minut.
- Kotlety gotowe do podania dla małego smakosza :)
Komentarze
Prześlij komentarz