Kaszotto dyniowe

Dziś u nas na obiad kaszotto dyniowe :) Mały smakosz co jakiś czas lubi zjeść taki obiad.  Tym razem przygotowane trochę inaczej. Bulion zamiast marchewki został zrobiony z dyni :) Brzoza teraz intensywnie pyli i ze względu na alergię krzyżową cały czas jej nie używamy.   Emilka zadowolona, bo i przy okazji zostało coś ulubionych frytek :)

Składniki:
  •  1 dynia piżmowa
  •  1 litr wody
  •  pół małej cebuli
  •  50 g kaszy jaglanej
  •  odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1.  Pokroić dynię na kawałki i obrać ze skóry.  
  2.  Do 1 litra wody dać ok. 200 g pokrojonej dyni, pół małej cebuli, odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez godzinę.


    3.  Upiec dynię na 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
    4.  Zblendować dynię. Do kaszotta będzie potrzebne ok. 6 czubatych łyżek dyni a resztę         upieczonej    dyni można dać małemu smakoszowi jako frytki.
    5.  Kaszę jaglaną wypłukać w gorącej wodzie.
    6.  Na łyżce oleju rzepakowego chwilę smażyć kaszę jaglaną. Dodać 6 czubatych łyżek musu     dyniowego. Zalać 2 szklankami bulionu. Gotować przez 20 minut co jakiś czas mieszając.
    7.  Kaszotto gotowanie do podania dla małego smakosza :)



Komentarze