- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dziś u nas na obiad kaszotto dyniowe :) Mały smakosz co jakiś czas lubi zjeść taki obiad. Tym razem przygotowane trochę inaczej. Bulion zamiast marchewki został zrobiony z dyni :) Brzoza teraz intensywnie pyli i ze względu na alergię krzyżową cały czas jej nie używamy. Emilka zadowolona, bo i przy okazji zostało coś ulubionych frytek :)
Składniki:
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 1 litr wody
- pół małej cebuli
- 50 g kaszy jaglanej
- odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Pokroić dynię na kawałki i obrać ze skóry.
- Do 1 litra wody dać ok. 200 g pokrojonej dyni, pół małej cebuli, odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez godzinę.
3. Upiec dynię na 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
4. Zblendować dynię. Do kaszotta będzie potrzebne ok. 6 czubatych łyżek dyni a resztę upieczonej dyni można dać małemu smakoszowi jako frytki.
5. Kaszę jaglaną wypłukać w gorącej wodzie.
6. Na łyżce oleju rzepakowego chwilę smażyć kaszę jaglaną. Dodać 6 czubatych łyżek musu dyniowego. Zalać 2 szklankami bulionu. Gotować przez 20 minut co jakiś czas mieszając.
-
7. Kaszotto gotowanie do podania dla małego smakosza :)
Komentarze
Prześlij komentarz