- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiejsze danie to zupełna improwizacja ;) Przygotowywałam je pierwszy raz w takiej wersji z porem i cuknią. Wykorzystałam składniki, które zostały mi akurat w lodówce ;) Z uwagi na obecną sytuację staram się wszystko zamawiać z dowozem do domu i przez to nie zawsze mam wszystkie składniki. No ale dzięki temu też mogę bardziej improwizować.
Wcześniej już przygotowywałam papryki faszerowane, ale w wersji z kasza jaglaną i z sosem pomidorowym. Zdecydowałam zrobić je trochę inaczej, żeby mógł to zjeść też mały smakosz :) Wyszło ono bardzo smaczne :)
Składniki:
Wcześniej już przygotowywałam papryki faszerowane, ale w wersji z kasza jaglaną i z sosem pomidorowym. Zdecydowałam zrobić je trochę inaczej, żeby mógł to zjeść też mały smakosz :) Wyszło ono bardzo smaczne :)
Składniki:
- 1 torebka białego ryżu (100 g)
- 1 mała cukinia
- 0,5 pora
- 0,5 cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- szklanka wody
- 2 czerwone papryki
Przygotowanie:
- Ugotować ryż (wyciągnąć 2 minuty wcześniej przed czasem niż jest napisane na opakowaniu).
- Wydrążyć górę papryki a następnie przy użyciu łyżeczki usunąć nasiona.
- Cebulę drobno pokroić, cukinię pokroić na talarki.
- Z porów odciąć koniec z korzeniem oraz część z rozwidlającymi się liścmi oraz zdjąć pierwszą ciemną warstwę. Umyć pory i osuszyć. Pokroić pół pora w cienkie krążki.
- Na 2 łyżeczkach oleju smażyć ok. 2 minuty pory i cebulę. Dodać łyżeczkę oregano, odrobinę soli i pieprzu.
- 6) Zalać szklankę wody i dusić bez przykrycia 8 minut co jakiś czas mieszając.
-
7) Dodać pokrojoną cukinię i dusić kolejne 5 minut.
-
8) Dodać torebkę ryżu i smażyć 2 minuty.
-
9) Farsz włożyć do wgłębień papryki i piec na 180 stopni (góra-dół) przez 50 minut.
-
10) Danie gotowe do podania dla małego smakosza :) Zależnie od humoru jaki dzisiaj ma można podać na 2 sposoby ;) Może też spodobać jedzenie farszu bezpośrednio z papryki.
Komentarze
Prześlij komentarz