Faszerowana papryka wegetariańska

Dzisiejsze danie to zupełna improwizacja ;) Przygotowywałam je pierwszy raz w takiej wersji z porem i cuknią.  Wykorzystałam składniki, które zostały mi akurat w lodówce ;) Z uwagi na obecną sytuację staram się wszystko zamawiać z dowozem do domu i przez to nie zawsze mam wszystkie składniki.  No ale dzięki temu też mogę bardziej improwizować.

Wcześniej już przygotowywałam papryki faszerowane, ale w wersji z kasza jaglaną i  z sosem pomidorowym. Zdecydowałam zrobić je trochę inaczej, żeby mógł to zjeść też mały smakosz :) Wyszło ono bardzo smaczne :)

Składniki:
  •  1 torebka białego ryżu (100 g)
  •  1 mała cukinia
  •  0,5 pora
  •  0,5 cebuli
  •  1 łyżeczka oregano
  •  odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
  •  2 łyżeczki oleju rzepakowego
  •   szklanka wody
  •  2 czerwone papryki

Przygotowanie: 

  1.  Ugotować ryż (wyciągnąć 2 minuty wcześniej przed czasem niż jest napisane na opakowaniu).
  2. Wydrążyć górę papryki a następnie przy użyciu łyżeczki usunąć nasiona.
  3.  Cebulę drobno pokroić, cukinię pokroić na talarki. 
  4.  Z porów odciąć koniec z korzeniem oraz część z rozwidlającymi się liścmi oraz zdjąć pierwszą ciemną warstwę.  Umyć pory i osuszyć.  Pokroić pół pora w cienkie krążki.
  5. Na 2 łyżeczkach oleju smażyć ok. 2 minuty pory i cebulę. Dodać łyżeczkę oregano, odrobinę soli i pieprzu.  
    6) Zalać szklankę wody i dusić bez przykrycia 8 minut co jakiś czas mieszając. 
    7)  Dodać pokrojoną cukinię i dusić kolejne 5 minut. 

    8)   Dodać torebkę ryżu i smażyć 2 minuty. 
    9)  Farsz włożyć do wgłębień papryki i piec na 180 stopni (góra-dół) przez 50 minut. 
    10)  Danie gotowe do podania dla małego smakosza :) Zależnie od humoru jaki dzisiaj ma można podać na 2 sposoby ;) Może też spodobać jedzenie farszu bezpośrednio z papryki. 





Komentarze