Bułki bezglutenowe gotowane na parze

Emilka widząc przy śniadaniu, że mam bułkę powiedziała, że też by chciała. Te które jem są bezglutenowe. Niestety w składzie mają składniki, których nie może. Mąż zaproponował, że może zrobiłabym bułki gotowane na parze. Robiłam je pierwszy raz. I też pierwszy raz je jadłam ;) Przygotowałam najpierw jedno ciasto i wydawało mi, że z tego nic nie wyjdzie i zabrałam za robienie kolejnego ciasta. I w ten sposób udało zrobić pyszne bułeczki. Mały smakosz jest nimi zachwycony :)
Poniżej też dodałam zdjęcie mieszanki, którą wykorzystałam.

Składniki:
  • 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten
  • 250 g wody 
  • 7 g drożdży instant 

Przygotowanie:
  1.  Przesypać do miski mąkę oraz drożdże.  Następnie stopniowo dolewać wodę i mieszać mikserem. Ważne, żeby temperatura wody wynosiła 30 stopni.
  2.  Odstawić pod przykryciem ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  3.  Stolnicę posypać mąką uniwersalną bezglutenową. Uformować bułki  i obtoczyć je delikatnie w mące.
  4.  Gotować na parze po 3 bułki przez 10 minut. 


Komentarze