Babeczki jagodowe bez jajek

Składniki:
  •   1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (użyłam Provena)
  •   1 szklanka mąki kukurydzianej
  •   0, 5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  •   1 szklanka mrożonych jagód
  •   0,5 szklanki moreli suszonych
  •   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  •   0,25 szklanki oleju rzepakowego
  •   1,5 szklanki mleka owsianego
  •   1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1.  Mrożone jagody wyciągnąć znacznie wcześniej, żeby mogły osiągnąć temperaturę pokojową.
  2.  Suszone morele zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut, odcedzić i blendować na gładką papkę. 
  3.  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, soda, proszek do pieczenia.
  4.  W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mus z moreli, jagody, olej, mleko owsiane, sok z cytryny.
  5.  Mokre składniki  wlać do suchych i szybko je wymieszać przy użyciu łyżki. Umieścić ciasto do 12 foremek i piec na 180 stopni (góra-dół) przez 20 minut.  Ilość ciasta będzie duża i należy umieścić je po brzeg w foremkach. 

Komentarze