Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki:
  • 2 pory
  • 3 ziemniaki
  • 0.5 małej cebuli
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1.  Przygotować bulion warzywny. Do 1.5 litra wody dać 5 marchewek, 0.5 małej cebuli. Odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez godzinę. 
  2. Z porów odciąć koniec z korzeniem oraz część z rozwidlającymi się liścmi oraz zdjąć pierwszą ciemną warstwę.  Umyj pory i osusz.  Pokroić pory w cienkie krążki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kawałki.  
  3. Z bulionu warzywnego wyciągnąć marchewki.  Włożyć do niego pory i ziemniaki. Gotować przez 30 minut.
  4.  Po ugotowaniu zblendować zupę.  



Komentarze