Zupa cukiniowa w innej wersji

Na dziś mam  dla Was jeszcze propozycję na zupę krem cukiniową tym razem w innej wersji :) Wcześniej tą zupę przygotowywałam na bulionie z marchewką. Jednak zaczęła teraz pylić topola oraz brzoza. Emilka z powodu pylenia ma teraz alergię krzyżową na marchewkę, gruszkę i śliwki. Dlatego przygotowałam to danie w wersji bez marchewki :)  Mały smakosz się skusił i smakowało :)

Składniki:
  •  1 cukinia
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  •  pół małej cebuli
  •  1 łyżeczka kurkumy
  •  odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
Przygotowanie:
  1. Pokroić cukinię na talarki a cebulę na drobno. 
  2. Na łyżce oleju rzepakowego chwile smażyć najpierw cebulę a następnie cukinię. Dodać łyżeczkę kurkumy oraz odrobinę soli i pieprzu.
  3.  Zalać przegotowaną wodą tak, żeby cukinia została przykryta. Gotować przez 20 minut.  
  4.  Zblendować na gładki krem.



Komentarze