Rissoto dyniowe

Rissoto to ulubione danie od małego smakosza :) Wcześniej przygotowywałam je na bulionie z marchewką. Jednak teraz od czasu pylenia brzozy a teraz traw ma alergię krzyżowa na marchewkę. Dlatego też dodam w wersji bez marchewki :) 

Sposób 1,   Składniki na rissoto dyniowe

- 150 g obranej dyni
- 1.5 l wody 
- torebka brązowego ryżu
- olej rzepakowy

Sposób 1 ,Przepis na rissoto dyniowe:

1) Ugotować dynię w 1.5 litra wody przez 30 minut
2) Po ugotowaniu zblendować dokładnie dynię. Wodę po ugotowaniu dyni pozostawić, bo posłuży jako bulion
3) Na odrobinie oleju smażyć przez chwilę ryż. Dodać zblendowany mus dyni. Dolać ok. litr wody po ugotowaniu dyni i mieszać cały czas przez 30 minut. W razie konieczności dodać wody. 
4) Wyłączyć gaz przykryć garnek i pozostawić na 5-10 minut

Sposób 2, składniki na rissoto dyniowe:

- 1,5 litra bulionu warzywnego (marchewka, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie)
- 7 łyżek upieczonego musu z  dyni
- torebka brązowego ryżu
- olej rzepakowy

Sposób 2, przepis na rissoto dyniowe:

1) Dynie pokroić na małe kawałki, pozbawić pestek. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) na 40 minut.  Blendować na mus.
2) Przygotować  bulion warzywny. Do 1,5 litra wody dodać 4 marchewki, 2 ziela angielskie, jeden liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotować przez godzinę. 
3) Dodać odrobinę oleju i usmażyć przez chwilę surowy ryż. Następnie dodać 1 chochlę bulionu warzywnego i 7 łyżek musu dyniowego.  Zalać wszystko litrem bulionu warzywnego i często mieszać przez 30 minut.  W razie konieczności dolać jeszcze w trakcie gotowania nie wielką ilość bulionu.
4 ) Wyłączyć gaz przykryć garnek i zostawić na 5-10 minut. 

Komentarze