Pulpety drobiowe

Składniki:
  • ok. 400 g mielonego filetu z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki siemienia lnianego (sprawdza mi się firmy LenVitol)
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 litry bulionu warzywnego (6 marchewek, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół małej cebuli, odrobina soli i pieprzu)
  • ¾ szklanki mąki uniwersalnej  bezglutenowej z firmy bezgluten

Przygotowanie: 
  1. Przygotować bulion warzywny. Do 2 litrów wody dać 6 marchewek, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół małej cebuli i odrobinę soli oraz pieprzu. Gotować przez godzinę. 
  2.  Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Do miski przełożyć zmielone mięso, startą marchewkę. Przygotować 2 zaczyny: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody, zmieszać na papkę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać 3 łyżki mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3.  Z masy uformować pulpety i obtoczyć delikatnie w mące bezglutenowej firmy bezgluten. Przy użyciu łyżki pulpety zanurzyć we wrzącym bulionie i gotować przez 30 minut. 


Komentarze