- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Składniki:
- ok. 400 g mielonego filetu z kurczaka
- 1 marchewka
- 2 łyżki siemienia lnianego (sprawdza mi się firmy LenVitol)
- 6 łyżek gorącej wody
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 litry bulionu warzywnego (6 marchewek, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół małej cebuli, odrobina soli i pieprzu)
- ¾ szklanki mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten
Przygotowanie:
- Przygotować bulion warzywny. Do 2 litrów wody dać 6 marchewek, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół małej cebuli i odrobinę soli oraz pieprzu. Gotować przez godzinę.
- Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Do miski przełożyć zmielone mięso, startą marchewkę. Przygotować 2 zaczyny: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody, zmieszać na papkę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać 3 łyżki mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować pulpety i obtoczyć delikatnie w mące bezglutenowej firmy bezgluten. Przy użyciu łyżki pulpety zanurzyć we wrzącym bulionie i gotować przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz