- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Jako, że Święta coraz bliżej to mam dzisiaj dla Was przepis na pierogi bez mleka, bez jajek i bez glutenu :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 25 pierogów. Już długo ich nie robiłam, bo zawsze zajmują trochę więcej czasu. Dzisiaj jak byłam w sklepie to Emilka widząc zamrożone pierogi zagadywała, żeby jej takie kupić. To mnie zmotywowała, żeby je dzisiaj zrobić ;) Nie mam nic przeciwko gotowym pierogom, ale to one akurat zawierały mąkę pszenną na którą ma uczulenie. Mąż dzisiaj też mnie zainspirował na zrobienie pysznego farszu mięsnego. Będę chciała go powtórzyć, bo dzisiaj był robiony na "oko" z resztek z obiadu ;)W następnym tygodniu na pewno wrzucę przepis na ten mięsny farsz.
Składniki na wegańskie pierogi bezglutenowe:
- 120 g mąki ryżowej
- 70 g skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 70 g siemienia lnianego mielonego (najlepiej mi się sprawdza z firmy Lenvitol)
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczka soli
- ok. 230-250 ml gorącej wody
- mrożone jagody
Przepis na wegańskie pierogi bezglutenowe:
- Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Następnie dodać olej. Przy użyciu miksera z końcówką z hakiem rozpocząć wyrabianie ciasta. Należy powoli dolewać wodę i cały czas mieszać. Stopniowe wlewanie wody jest bardzo ważne. Temperatura wody najlepiej jak będzie wynosić 65 stopni (warto odmierzyć temperaturę). Wlać tyle wody, żeby można uformować ciasto. Zwykle wlewam 230-250 ml.
- Wyrobić ciasto ręcznie. Uformować z niego kule. Ciasto powinno być plastyczne. Trzymać ściereczką pod przykryciem odrywając kolejne partie. Stolnicę obsypać skrobią z tapioki. Uformować ciasto rękami na grubość jaka nam odpowiada. Wałek nie będzie konieczny. Wykrawać okrągłe pierogi, nadziewać jagodami i zlepić dokładnie palcami.
- Gotowe pierogi wrzucić do garnka z wrzącą osoloną woda. Kiedy już wypłyną gotować minutę. Wyłowić cedzakową łyżką. Gotować bez przykrycia.
- Pierogi gotowe do podania dla małego smakosza :)
Komentarze
Prześlij komentarz