- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam dla Was propozycję na nuggetsy z kurczaka, które super sprawdzą się jako przekąska na Sylwestra :) Co jakiś czas wracam do tego dania, bo zdecydowanie jest naszym ulubionym :)
- filet z kurczaka ok. 400 dag
- 5 marchewek
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- mąka uniwersalna bezglutenowa z firmy bezgluten
- siemię lniane (najlepiej sprawdza mi się z firmy LenVitol)
- 3 łyżki gorącej wody
- paczka płatków kukurydzianych Corn Flakes bezglutenowych
- papryka słodka
- olej rzepakowy
Przepis na nuggetsy z kurczaka bez mleka i bez jajek:
- Filet z kurczaka gotować przez 30 minut razem z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym.
- Filet pokroić na kilka małych kawałków.
- W jednej misce należy umieścić szklankę mleka owsianego bezglutenowego, 10 czubatych łyżek mąki uniwersalnej bezglutenowej, łyżeczkę słodkiej papryki, przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody, który należy wymieszać na gładką papkę i dodać do pozostałych składników. Wszystko zblendować. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe.
- Do woreczka umieścić płatki kukurydziane i rozdrobnić je rękami (lub za pomocą malaksera). Następnie wsypać do miski. Co jakiś czas będzie trzeba dodawać rozdrobnionych płatków i te poprzednie wymieniać jak zrobią już zbyt klejące.
- Kawałki kurczaka najpierw wymieszać z ciastem naleśnikowym a następnie obtoczyć płatkami.
- Wszystkie nuggetsy umieścić w naczyniu żaroodpornym do którego na dno wlać trochę oleju rzepakowego. Każdy z nuugetsów lekko posmarować z każdej strony tym olejem. Piec na 180 stopni (góra- dół) na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz