Nuggetsy z kurczaka bez mleka i bez jajek



Dzisiaj mam dla Was propozycję na nuggetsy z kurczaka, które super sprawdzą się jako przekąska na Sylwestra :) Co jakiś czas wracam do tego dania, bo zdecydowanie jest naszym ulubionym :) 


Składniki na nuggetsy z kurczaka bez mleka i bez jajek:
  • filet  z kurczaka ok. 400 dag
  • 5 marchewek
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  •  mąka uniwersalna bezglutenowa z firmy bezgluten
  •  siemię lniane (najlepiej sprawdza mi się z firmy LenVitol)
  •  3 łyżki gorącej wody
  •  paczka płatków kukurydzianych Corn Flakes bezglutenowych
  •  papryka słodka
  •  olej rzepakowy

Przepis na nuggetsy z kurczaka bez mleka i bez jajek:

  1. Filet z kurczaka gotować przez 30 minut razem z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym.
  2. Filet pokroić na kilka małych kawałków.
  3. W jednej misce należy umieścić szklankę mleka owsianego bezglutenowego, 10 czubatych łyżek mąki uniwersalnej bezglutenowej, łyżeczkę słodkiej papryki, przygotować zaczyn:  łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody, który należy wymieszać na gładką papkę i dodać do pozostałych składników. Wszystko zblendować. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. 

  4. Do woreczka umieścić płatki kukurydziane i rozdrobnić je rękami (lub za pomocą malaksera). Następnie wsypać do miski.  Co jakiś czas będzie trzeba dodawać rozdrobnionych płatków i te poprzednie wymieniać jak zrobią już zbyt klejące.

  5. Kawałki kurczaka najpierw wymieszać z ciastem naleśnikowym a następnie obtoczyć płatkami.
  6.  Wszystkie nuggetsy umieścić w naczyniu żaroodpornym do którego na dno wlać trochę oleju rzepakowego. Każdy z nuugetsów lekko posmarować z każdej strony tym olejem.   Piec na 180 stopni (góra- dół) na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut. 


Komentarze