Krupnik

Krupnik z kaszą jaglaną poleca się na obiad :)

Już długi czas go nie robiłam. Jakoś tak zupełnie o nim zapomniałam.  A  jest tak pyszny, że zdecydowanie warto częściej do niego wracać. Emilka ostatecznie też zdecydowała go spróbować i powiedziała, że smakuje jak rosołek. Za kaszą jaglaną nie przepada, ale w takiej zupie chętnie go zjadła.

Jak tam u Was przygotowania do Świąt? :) Cieszę, że w końcu wiosna przyszła i można więcej czasu spędzić na dworze. 


Składniki na  bezglutenowy krupnik:
  • 1,5  litra wody
  • kawałek udka z kurczaka (ok. 15 dg) 
  • 40 g surowej kaszy jaglanej
  • 400 g marchewek
  • 200 g ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie

Przepis na bezglutenowy  krupnik:
  1. W garnku przez 30 minut gotujemy  na małym ogniu udko z kurczaka (bez skórki) wraz liściem laurowym i zielem angielskim.  Po zagotowaniu wyrzucamy szumowiny. 
  2. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i gotować przez kolejne 30 minut.
  3. Kaszę jaglaną opłukać w gorącej wodzie i następnie dodać do zupy i gotować przez 15 minut.  Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać gorącej wody. 



Komentarze