- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Krupnik z kaszą jaglaną poleca się na obiad :)
Już długi czas go nie robiłam. Jakoś tak zupełnie o nim zapomniałam. A jest tak pyszny, że zdecydowanie warto częściej do niego wracać. Emilka ostatecznie też zdecydowała go spróbować i powiedziała, że smakuje jak rosołek. Za kaszą jaglaną nie przepada, ale w takiej zupie chętnie go zjadła.
Jak tam u Was przygotowania do Świąt? :) Cieszę, że w końcu wiosna przyszła i można więcej czasu spędzić na dworze.
- 1,5 litra wody
- kawałek udka z kurczaka (ok. 15 dg)
- 40 g surowej kaszy jaglanej
- 400 g marchewek
- 200 g ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
Przepis na bezglutenowy krupnik:
- W garnku przez 30 minut gotujemy na małym ogniu udko z kurczaka (bez skórki) wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Po zagotowaniu wyrzucamy szumowiny.
- Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i gotować przez kolejne 30 minut.
- Kaszę jaglaną opłukać w gorącej wodzie i następnie dodać do zupy i gotować przez 15 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać gorącej wody.
Komentarze
Prześlij komentarz