Kopytka dyniowe bez jajek

Składniki:
  • 1 szklanka upieczonej dyni 
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej firmy bezgluten ( można też użyć mąki pszennej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na małe kawałki, pozbawić pestek. Ułożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół)  na 40 minut.  Blendować na mus.
  2. Do musu dyniowego dodać szklankę mąki bezglutenowej, mąkę ziemniaczaną. Łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody na papkę i dodać do mieszanki musu i mąki. Masa będzie klejąca.
  3. Obsypać stolnicę mąką bezglutenową. Uformować i spłaszczyć długi wałek, pokroić ciasto na kawałki. 
  4. Do gotującej wody dodać odrobinę soli a następnie kopytka. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez 3 minuty. 
  5. Gotowe kopytka przekładam na talerz. 

Komentarze