Frytki cukiniowe bez mleka i bez jajek

Składniki:
  •  1 cukinia
  •  około 10 łyżek mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten 
  •  1 szklanka mleka owsianego 
  •  łyżeczka słodkiej papryki
  •  łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  •  panierka kukurydziana 
  •  płatki kukurydziane
Przygotowanie:
  1.  Cukinię pokroić na kształt frytek.
  2.  W jednej misce umieścić 10 łyżek mąki uniwersalnej bezglutenowej, mleko owsiane, łyżeczkę słodkiej papryki, zrobić zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i wymieszać na papkę. Wszystko dokładnie blendować. Powinna powstać gęsta masa jak na naleśniki. W drugiej misce umieścić panierkę kukurydzianą lub płatki kukurydziane. 
  3.  Każdą cukinię umieścić najpierw w masie ciasta naleśnikowego a następnie w panierce kukurydzianej lub rozdrobnionych płatkach kukurydzianych (rozdrobnić rękami w woreczku lub przy użyciu malaksera).  Co jakiś czas trzeba będzie dodawać panierki kukurydzianej lub płatków, gdy zrobi nam się już zbyt klejąca masa. Gotowe frytki wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. W naczyniu żaroodpornym dać trochę oleju rzepakowego i umieścić do niego frytki. Nałożyć olej z każdej strony frytek.  Piec w temperaturze 140 stopni (góra-dół) przez 30 minut.  
  5. Frytki gotowe do podania dla małego smakosza :)


Komentarze