- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Składniki:
- ¾ szklanki puree z marchwi ( ok. 3 marchewki)
- 1 i ½ szklanki mąki bezglutenowej firmy bezgluten
- 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej sprawdza mi się z firmy LenVitol)
- 12 łyżek oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 suszonych moreli
Przygotowanie:
- Suszone morele zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, odcedź i zblenduj na papkę.
- Gotować marchewki przez 30 min i zblendować na puree (ma wyjść ¾ szklanki)
- W dużej misce połącz puree z marchewki, olej, morele. Przygotuj 2 zaczyny: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody, wymieszaj na papkę i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj na gładką masę.
- Nakładać do foremek na muffiny ( 12 sztuk) po 1 czubatej łyżce.
- Piec w 200 stopni na środkowym poziomie piekarnika (góra- dół) przez 20 minut. Ważne, żeby piec na góra- dół bo na termoobiegu wychodzą bardziej twarde.
Komentarze
Prześlij komentarz