Babeczki marchewkowo-morelowe bez jajek

Składniki:
  •  ¾ szklanki puree z marchwi ( ok. 3 marchewki)
  •  1 i ½ szklanki mąki bezglutenowej firmy bezgluten
  •  2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej sprawdza mi się z firmy LenVitol)
  •  12 łyżek oleju rzepakowego
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  10 suszonych moreli
Przygotowanie:
  1.  Suszone morele zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, odcedź i zblenduj na papkę.
  2.  Gotować  marchewki przez 30 min i zblendować na puree (ma wyjść ¾ szklanki)
  3.  W dużej misce połącz puree z marchewki, olej, morele. Przygotuj 2 zaczyny: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody, wymieszaj na papkę i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj na gładką masę.
  4.  Nakładać do foremek na muffiny ( 12 sztuk) po 1 czubatej łyżce.
  5.  Piec w 200 stopni na środkowym poziomie piekarnika (góra- dół) przez 20 minut. Ważne, żeby piec na góra- dół bo na termoobiegu wychodzą bardziej twarde.

Komentarze