Babeczki dyniowe bez jajek

Składniki:
  •   1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (użyłam Provena)
  •   1 szklanka mąki ryżowej
  •   0, 5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  •   3 łyżki  ksylitolu 
  •   1 łyżeczka cynamonu
  •   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  •   1 szklanka puree upieczonej dyni
  •   0,25 szklanki oleju rzepakowego
  •   1,5 szklanki mleka owsianego
  •   1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1.  Dynię pokroić na kawałki. Piec w piekarniku na 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut. Po upieczeniu zblendować i odmierzyć szklankę musu z dyni.
  2.  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, soda, proszek do pieczenia, cukier i cynamon
  3.  W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mus z dyni, olej, mleko owsiane, sok z cytryny.
  4.  Mokre składniki wlać do suchych i szybko je wymieszać. Masa powinna być gęsta. Umieścić ciasto do 12 foremek i piec na 180 stopni (góra-dół) przez 20-25 minut. 



Komentarze